Duurzame pijlers

We doen natuurlijk veel op het gebied van duurzaamheid, voor het overzicht vatten we deze samen in vier pijlers.

1. Natuurbescherming
Met onze brouwerij en proeflokalen dragen we actief bij aan een groenere wereld. We hebben o.a. 150.000 bomen geplant, 28+ miljoen liter drinkwater gedoneerd en 240.000 m² natuurgebied aangekocht. En die aantallen groeien nog elke dag.

2. Duurzaam eten & drinken
We werken met zorgvuldig gekozen producten en leveranciers, beperken logistieke stromen en bieden een breed scala aan plantaardige opties. Zero waste is ons doel, maar we zijn eerlijk: daar zijn we nog niet.

3. Circulaire horeca & energie
Van hernieuwbare energie en daken vol zonnepanelen tot circulaire bouw en efficiënte afvalstromen. We blijven innoveren om onze impact te minimaliseren.

4. Betrokkenheid & educatie
Met o.a. het Kids Natuur Doe-boek, de Birdroute, het Ontdekcentrum NPUH en natuurexcursies laten we gasten de natuur écht beleven. Dankzij samenwerkingen met groene partners vergroten we deze impact.

“Wist je dat wij voor elk gerecht – van taart tot hoofdgerecht – zorgen dat er één vierkante meter natuur wordt aangekocht? Bestel jij bijvoorbeeld een taartje, soep en bitterballen: dan zorgen wij dat er 3m2 natuur wordt aangekocht. Op die manieren beschermen wij namens onze gasten vele tienduizenden vierkante meters natuur per jaar.”

1. Natuurbescherming

Natuur zit in alles wat we doen – van onze bieren tot onze proeflokalen. We geloven dat echte impact bovendien pas ontstaat als je het samen doet. Daarom betrekken we onze gasten actief bij elk initiatief: voor elk geserveerd gerecht wordt beschermde natuur aangekocht, we compenseren drinkwater en hebben met de brouwerij 150.000 bomen geplant.


De cijfers hieronder laten zien wat we tot nu toe hebben bereikt – en die groeien elke dag, dankzij al onze gasten. Dank daarvoor!

240.444 m2

Natuur aangekocht

Voor elk gerecht – van taart tot hoofdgerecht – dat wij serveren in onze proeflokalen wordt sinds 2025 één vierkante meter natuurgebied aangekocht en beschermt. Daarnaast doen we dit voor iedere liter van onze brouwerij. Dit doen we samen met IUCN NL en hun lokale partners. Zo maken we samen de planeet groener. Proost je mee?

28.105.400

Liters drinkwater

Voor het brouwen van één liter bier is gemiddeld 4 tot 6 liter drinkwater nodig. Omdat schoon drinkwater niet overal vanzelfsprekend is, compenseren wij dit samen met Made Blue. In de proeflokalen doneren wij per karaf water, daarnaast compenseren wij bij de browuerij voor iedere liter die we gebruiken in ons brouwproces. Sinds 2019 doneren we zodeonde miljoenen liters drinkwater om mensen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot schoon water.

150.000

Bomen geplant

Tussen 2019-2024 planten we via onze brouwerij Bird Brewery één boom voor iedere liter bier die we daarmee schenken bij een Groen Nest. Deze bomen zorgen voor schonere lucht, meer biodiversiteit en een gezondere planeet. Dankzij onze fans en partners staan er intussen 150.000 bomen.

“Om natuur te kunnen veiligstellen in meerdere delen van de wereld zijn we afhankelijk van vele donateurs en financiers. House of Bird draagt hier op een eigen unieke, structurele manier aan bij. Zo staan we samen voor behoud van prachtige natuurgebieden.”

Onze andere pijlers

Natuurbescherming valt het meest op met hele concrete, zichtbare resultaten. Het maakt ons proeflokaal echt uniek, maar we doen ook op andere vlakken veel. Hieronder lichten we de drie andere pijlers waar we vol op inzetten.

2. Duurzaam eten & drinken

Wat je eet en drinkt, heeft grote impact. We werken met zorgvuldig gekozen producten en leveranciers, beperken logistieke stromen en bieden een breed scala aan plantaardige opties. Zero waste is ons doel, maar we zijn eerlijk: daar zijn we nog niet.

We kiezen onze leveranciers heel bewust, waarbij we altijd een afweging maken tussen duurzaamheid, leverzekerheid en prijs. Zo schenken we natuurlijk onze eigen bieren van Bird Brewery, gebruiken we limonadesiropen van Roze Bunker en werken we voor veel van onze plantaardige gerechten samen met het lokale Feed the Rhino. Om onze logistieke impact te beperken, bestellen we via groothandel Hanos zoveel mogelijk in één keer en proberen we het aantal levermomenten per week tot een minimum te beperken. Op die manier houden we onze voetafdruk klein én de kwaliteit hoog.

Zeker! We hebben een ruim aanbod aan plantaardige opties op onze kaart.

Ons doel is om geen voedsel of verpakkingen te verspillen. We zijn er nog niet, maar werken stap voor stap aan verbetering. Denk aan huisgemaakte limonades met siroop, koffie in herbruikbare verpakkingen.

We beperken transportstromen door met vaste partners te werken, werken veel met seizoensgebonden producten en maken bewuste keuzes in de producten die we serveren.

3. Circulaire horeca & energie

Een duurzame omgeving begint bij hoe je bouwt en wat je verbruikt. Onze locaties zijn circulair gebouwd, draaien grotendeels op zonne-energie en zijn volledig gasloos. De reststromen proberen we te beperken en hergebruiken waar mogelijk. Zo minimaliseren we onze impact.

Ja, onze daken liggen vol zonnepanelen waarmee we een groot deel van onze eigen energie opwekken.

We bouwen en verbouwen met duurzame materialen en ontwerpen zo dat onderdelen later opnieuw gebruikt kunnen worden.

Reststromen verwerken we creatief, bijvoorbeeld door de laatste mosterd uit grootverpakkingen te gebruiken voor een huisgemaakte mosterdsoep of door ingrediënten in te zetten voor personeelsmaaltijden of de daghap. Zo benutten we alles zo goed mogelijk.

In de basis proberen we afval zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door samen te werken met leveranciers die leveren in herbruikbare grootverpakkingen. Daarnaast scheiden we ons afval waar mogelijk, al weten we dat daar nog stappen te zetten zijn. We hebben eerder geëxperimenteerd met een composthoop en zulke initiatieven willen we in de toekomst graag verder uitbouwen.

We kiezen er op dit moment bewust voor om geen certificaat aan te vragen, omdat dit veel kosten en administratie met zich meebrengt. In plaats daarvan volgen we onze eigen duurzame visie en maken we daarin afwegingen die bij ons passen en haalbaar zijn. Mogelijk kijken we hier in de toekomst alsnog naar.

Ja, we hebben geïnvesteerd in allerlei zaken die het gebouw energiezuinig houden. Denk aan goede isolatie, vloerverwarmingen en energiezuinige installaties.

4. Betrokkenheid & educatie

Wie de natuur leert kennen, gaat haar vanzelf waarderen. Daarom zetten we vol enthousiasme in op educatie, beleving en samenwerking. Denk aan het Natuur Doe-Boek, de Birdroute en het Ontdekcentrum NPUH. Door mensen – jong en oud – actief te betrekken, bouwen we samen aan een groenere generatie.

We werken met veel groene partners samen op verschillende vlakken. Zo organiseren we natuurexcursies met onder andere Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Local Nature Guide. Daarnaast initiëren we projecten waarin we ook samenwerken met gemeenten en lokale partijen. Denk aan het opzetten van de Birdroute, gezamenlijke evenementen en het meedenken bij de ontwikkeling van het Ontdekcentrum Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in Kwintelooijen. Stuk voor stuk waardevolle samenwerkingen om onze gasten enthousiaster te maken over de natuur!

Bij House of Bird geloven we in de kracht van de natuur en het belang van buitenspelen voor kinderen. Met ons Natuur Doe-Boek willen we kinderen stimuleren om naar buiten te gaan en de natuur te ontdekken. Dit boek biedt niet alleen vermaak, maar ook educatie over de flora en fauna in Nederland.

Als natuurliefhebbers hopen we de volgende generatie dezelfde liefde voor de natuur mee te geven. We zijn trots op het resultaat en hopen dat het bij veel kinderen een zaadje plant.

Omdat we zelf als kind niets leuker vonden dan buiten op avontuur gaan. Met de Birdroute willen we die verwondering doorgeven en kinderen op een speelse manier enthousiasmeren voor natuur en vogels. Als je eenmaal een roodborstje herkent of een grote bon specht hoort roepen loop je nooit meer hetzelfde naar het bos.

Intussen hebben al duizenden kinderen hun vogeldiploma gehaald. Hopelijk groeit daar een nieuwe generatie avonturiers uit voort met echte liefde voor de natuur.

Onze natuurexcursies worden niet structureel aangeboden, maar we organiseren ze met enige regelmaat. Vaak doen we dat samen met partners zoals Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Local Nature Guide. Soms verzorgen we de excursies ook zelf. Hou vooral onze socials in de gaten voor aankomende activiteiten.

Leuk dat je mee wilt doen! We staan altijd open voor goede ideeën om mensen enthousiaster te maken over natuur. Heb je een plan, activiteit of gewoon veel enthousiasme? Neem gerust contact met ons op en laat weten wat jij zou willen bijdragen!

Een greep uit onze groene partners

 

“Het is goed om te zien dat Bird Brewery en House of Bird actief bezig zijn met zijn waterverbruik en dat spiegelt met evenveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Samen met Made Blue Foundation maken zij daarmee een meetbaar verschil voor vele mensen elders op aarde.”

Bekend uit de media

Reserveer Nu